Συχνές Ερωτήσεις


Τι είναι το μάρκετινγκ;

Το μάρκετινγκ είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες επαγγελματικές ειδικότητες, με εναλλαγή παραστάσεων, δημιουργικό κλίμα και πολύ καλές προοπτικές εξέλιξης. Η θεωρία και οι πρακτικές μάρκετινγκ περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες των πελατών και την ικανοποίησή τους. Στην ουσία, μέσω της έρευνας αγοράς, οι επιχειρήσεις διερευνούν τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και ζωής των καταναλωτών, προκειμένου να διαμορφώσουν προϊόντα και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στις ανάγκες των ομάδων στις οποίες απευθύνονται. Στο Τμήμα μας όλα τα παραπάνω στάδια καλύπτονται τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο, ενώ παρέχεται εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό, τουριστικό και το αγροτικό μάρκετινγκ, αντίστοιχα.

Τι είναι η διαφήμιση;

αίθουσα διδασκαλίαςΟ όρος είναι ιδιαίτερα ευρύς και περιλαμβάνει οποιοδήποτε ξεκάθαρο εμπορικό μήνυμα απευθύνεται στους καταναλωτές. Στην «παραδοσιακή» της μορφή συναντάμε τη διαφήμιση ως αναπόσπαστο κομμάτι του περιεχομένου τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων Διαδικτύου (Internet Sites). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα στο σκέλος των “new media” («νέων μέσων»), όπως είναι, για παράδειγμα η διαφημιστική χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στο διαδικτυακό μάρκετινγκ (e-marketing). Σε γενικές γραμμές, η διαφημιστική αγορά αναζητά και αναπτύσσει συνεχώς νέες μεθόδους και τεχνικές, προκειμένου να ικανοποιήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες των πελατών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φοιτητές του Τμήματός μας μπαίνουν από νωρίς στο «κλίμα» της διαφημιστικής διαδικασίας, τόσο σε στρατηγικό, όσο και δημιουργικό επίπεδο (παραγωγή δικών τους διαφημίσεων).
 

Τι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Πιθανότατα θα έχετε απαντήσει συχνότερα την ξενόγλωσση αντιστοιχία του όρου (e-commerce), ενώ θα έχετε παρατηρήσει ότι γίνεται όλο και συχνότερα λόγος για τον συγκεκριμένο τομέα. Στην ουσία ο όρος αφορά στο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω δικτύων. Ένα μεγάλο κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου αφορά στη χρήση του Internet ως μέσου εμπορικής επικοινωνίας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε κάποιο μουσικό CD από σχετική ιστοσελίδα, παρόλο που η διαδικασία μπορεί να φαίνεται απλοποιημένη και κατανοητή, πίσω από αυτήν υπάρχει προεργασία μιας ομάδας ατόμων που μπορεί να διαρκέσει και μήνες (από το τεχνικό κομμάτι/προγραμματισμό μέχρι και το καθαρά επικοινωνιακό/σχεδιασμό της ιστοσελίδας). Οι φοιτητές του Τμήματός μας έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζονται σε όλα τα παραπάνω στάδια και, επομένως, να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν σχετικά έργα μετά την αποφοίτησή τους.

Τι ακριβώς θα κάνω κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου ασκησης;

εργαστήριο Η/Υ ελεύθερης χρήσηςΗ πρακτική άσκηση των φοιτητών μας αφορά σε εξάμηνη απασχόλησή τους στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει σε αντίστοιχη εταιρεία/οργανισμό.
Κύριο μέλημά μας είναι, κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, οι φοιτητές μας να αποκτούν κατά το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες και όχι να αναλαμβάνουν απλό διεκπεραιωτικό ρόλο. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών μας που απασχολείται αυτή την στιγμή σε εταιρείες, καταλαμβάνουν υπεύθυνους ρόλους, ενώ ήδη έχουν δεχτεί προτάσεις για μόνιμη συνεργασία (http://alumni.emark.teicrete.gr).

Πού θα μπορέσω να εργαστώ μόλις αποφοιτήσω;

Το αντικείμενο του Τμήματος δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να απασχοληθούν σε θέσεις μάρκετινγκ και πωλήσεων σε ιδιωτικές εταιρείες, σε διαφημιστικές εταιρείες, σε εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων και προωθητικών CD-ROMs, σε αντίστοιχες της ειδικότητάς τους θέσεις στο Δημόσιο Τομέα, κ.λπ. Βασικός στόχος του προγράμματος σπουδών του Τμήματος είναι η απόκτηση πολλαπλών δεξιοτήτων, γεγονός που τους προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικός αριθμός φοιτητών του τμήματος δέχεται επαγγελματικές προτάσεις ήδη πριν την αποφοίτησή τους (παραγωγή διαφημίσεων, κατασκευή ιστοσελίδων κ.ά.). Σημαντικό πλεονέκτημα των αποφοίτων μας είναι ότι στο βιογραφικό τους σημείωμα εμφανίζουν πληθώρα εφαρμοσμένων εργασιών (διαφημίσεις, ιστοσελίδες, blogs, προγράμματα δημοσίων σχέσεων, κ.ά.), γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς και προτιμητέους από τον επιχειρηματικό κόσμο.
 

Και αν ενδιαφέρομαι για μεταπτυχιακές σπουδές;

Το Γραφείο Διασύνδεσης (http://alumni.emark.teicrete.gr) του τμήματός μας θα σας καθοδηγήσει στην αναζήτηση του μεταπτυχιακού προγράμματος που σας ενδιαφέρει, μέσω της σχετικής πληροφορίας που συνεχώς προσθέτει και ανανεώνει για αντίστοιχα τριτοβάθμια ιδρύματα ανά τον κόσμο. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS να σπουδάσετε για ένα εξάμηνο (κατά τη διάρκεια φοίτησής σας στο τμήμα) σε αντίστοιχο ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βιώσετε μία πρώτη εμπειρία σπουδών σε χώρα του εξωτερικού. Ήδη φοιτητές μας σπουδάζουν ή πρόκειται να σπουδάσουν σε τριτοβάθμια ιδρύματα στην Τσεχία, την Ισπανία και τη Νορβηγία.
 

Γιατί να διαλέξω το Τμήμα της Ιεράπετρας και όχι κάποιο άλλο;

βιβλιοθήκηΤο Τμήμα μας, ως νεοιδρυθέν (ιδρύθηκε το 2003) και χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερέχει καταρχάς σε υλικοτεχνικές υποδομές. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και μοντέρνες αίθουσες εκπαίδευσης αποτελούν μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματά του. Ο μέσος όρος ηλικίας των καθηγητών είναι λίγο πάνω από τα 30, γεγονός που ενδυναμώνει τις σχέσεις διδασκόντων και φοιτητών (http://www.emark.teicrete.gr/emark/Εκπαίδευση/Καθηγητές/tabid/85/Default.aspx). Ο μικρός αριθμός των φοιτητών προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαλόγου κατά τη διάρκεια του μαθήματος και την επίλυση τυχόν αποριών. Οι σχέσεις είναι πολύ πιο προσωπικές και αρμονικές, γεγονός που διαφαίνεται από την άψογη συνεργασία μεταξύ Συλλόγου Φοιτητών και Διοίκησης. Επιπλέον, η απασχόληση νέων και κατάλληλα καταρτισμένων επιστημόνων ως καθηγητών, προσφέρει τη δυνατότητα απόκτησης γνώσεων απόλυτα εναρμονισμένων με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
 

ΟΚ, είναι σίγουρο ότι θα μάθω, αλλά θα περάσω καλά;

Η Ιεράπετρα αποτελεί τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, έναν πολύ γνωστό τουριστικό προορισμό (www.ierapetra.gr). Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η νυχτερινή ζωή της Ιεράπετρας είναι έντονη και ποικίλη, και ιδίως μεταξύ των μηνών Μάιο-Οκτώβριο, η πόλη σφύζει από ζωή και προσφέρει πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Εάν πάλι θέλετε να συνδυάσετε τις σπουδές σας με δουλειά, είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός φοιτητών μας ήδη απασχολείται επαγγελματικά (με πλήρες ή μερικό ωράριο) σε διάφορους τομείς της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο σχετικά μικρός αριθμός φοιτητών έχει διαμορφώσει ένα κλίμα διασκέδασης και υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα, με κοινές εξόδους, party και εκδηλώσεις στους χώρους του Τμήματος και εκτός.
 

Αν θέλω να ζητήσω περισσότερες πληροφορίες πού θα πρέπει να απευθυνθώ;

 

Μπορείτε να καλέσετε την γραμματεία του τμήματός μας στο 28420 89480-1, να επισκεφτείτε την κεντρική ιστοσελίδα του Τμήματος www.emark.teicrete.gr, τη σελίδα για υποψηφίους φοιτητές http://www.emark.teicrete.gr/emark/
ΥποψήφιοιΦοιτητές/tabid/54/Default.aspx
ή να στείλετε e-mail με το ερώτημά σας στο info@emark.teicrete.gr. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας ακούσουμε και να απαντήσουμε σε όποιες ερωτήσεις έχετε!

 

Θα μπορούσατε να μου προτείνετε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα μ’ ενδιέφεραν;

site τμήματοςΒεβαίως! Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σας προτείνουμε παρακάτω θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να σχηματίσετε ολοκληρωμένη εικόνα για το Τμήμα μας, αλλά και να πάρετε σημαντικές αποφάσεις για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σας καριέρα. Ιστότοπος του Τμήματος www.emark.teicrete.gr Επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων http://www.ypepth.gr/el_ec_category1112.htm και http://www.ypepth.gr/el_ec_page1119.htm
Copyright 2008 - Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης
developed by