Το Netop School είναι μια client/server εφαρμογή η οποία βοηθάει στην διδασκαλία υπολογιστικών κυρίως μαθημάτων εργαστηρίου, όπως excel, word, photoshop κλπ., χωρίς την χρήση βιντεοπροβολέα, όπου αρκετά συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά προβλήματα φωτεινότητας, ευκρίνειας κλπ. σε αίθουσες διδασκαλίας που δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες. Το Netop είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στον καθηγητή/τρια να διδάσκει μέσω του δικού του υπολογιστή το μάθημα ενώ ταυτόχρονα οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθούν στις δικές τους οθόνες βήμα-βήμα την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η εφαρμογή έρχεται σε δύο εκδόσεις την teacher και student: Η έκδοση teacher εγκαθίσταται στον server του εργαστηρίου ή στο φορητό υπολογιστή του καθηγητή ενώ η student εγκαθίσταται στους clients (υπολογιστές των φοιτητών). Το λογισμικό (και οι δύο εκδόσεις του) έχει εγκατασταθεί μέχρι στιγμής στο εργαστήρια E1 αλλά και νέο e-bi.
Η εφαρμογή ξεκινάει στους υπολογιστές των φοιτητών με την εκκίνηση τους χωρίς ουσιαστικά να το αντιλαμβάνονται αφού σηματοδοτείται με ένα μικρό εικονίδιο στην γραμμή εργαλείων, ενώ η απενεργοποίηση της απαιτεί ειδικό κωδικό (password). Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή στον υπολογιστή του καθηγητή (server) πάμε από το μενού Έναρξη Όλα τα προγράμματα Netop School Teacher, ανοίγει μια οθόνη όπως η παρακάτω όπου βλέπουμε (στο άσπρο πλαίσιο) τους φοιτητές που μέχρι στιγμής έχουνε κάνει logon και έχουν εκκινήσει οι υπολογιστές τους.
Mε κόκκινο (x) στο status σηματοδοτούνται οι φοιτητές που για κάποιο λόγο έχουν κλείσει τους υπολογιστές τους.
Προσοχή!!! Για να εκτελέσουμε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει προηγουμένως να επιλέξουμε τον φοιτητή ή τους φοιτητές που θέλουμε να είναι οι αποδέκτες της συγκεκριμένης ενέργειας. Για να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο φοιτητή απλά κλικάρουμε «πάνω» του στο παράθυρο της εφαρμογής, ενώ για να τους επιλέξουμε όλους (το πιο σύνηθες) απλά κλικάρουμε μια φορά πάνω στο εικονίδιο All (βλέπε κόκκινα βέλη στην παραπάνω εικόνα).
Όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε την διδασκαλία μιας ενότητας:
- Με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού κάνουμε κλίκ μια φορά πάνω στο εικονίδιο All για να επιλέξουμε όλους τους φοιτητές.
- Επιλέγουμε την καρτέλα Teach.
- Επιλέγουμε Entire Screen.
Με την ολοκλήρωση αυτών των τριών ενεργειών κλειδώνονται οι υπολογιστές των φοιτητών όπου πλέον στην επιφάνεια εργασία τους απεικονίζεται η δικιά μας οθόνη με όλες τις ενέργειες που ακολουθούμε. Έτσι μπορούμε να διδάξουμε βήμα-βήμα μια διαδικασία ενώ παράλληλα οι φοιτητές παρακολουθούν στις δικές τους πλέον οθόνες. Όταν ολοκληρώσουμε την διαδικασία μπορούμε να απελευθερώσουμε τους υπολογιστές των φοιτητών κλικάροντας πάνω στο εικονίδιο με το κόκκινο X στην εργαλειοθήκη που άνοιξε με την ολοκλήρωση των προηγούμενων τριών βημάτων.
Άλλες χρήσιμες λειτουργίες:
Από την καρτέλα Control επιλέγοντας Default Image κλειδώνουμε τους υπολογιστές των φοιτητών (αφού πρώτα τους επιλέξουμε όλους ή ορισμένους απ’ αυτούς) για να τραβήξουμε την προσοχή τους όταν διαπιστώσουμε ότι δεν ασχολούνται με το μάθημα ή την εργασία που τους έχει ανατεθεί, ενώ για να τους ξεκλειδώσουμε επιλέγουμε STOP.
Από την επιλογή Deny Internet της καρτέλας Control μπορούμε να διακόψουμε την σύνδεση στο internet των φοιτητών που έχουμε επιλέξει ή και όλων αν τους έχουμε επιλέξει όλους, ενώ για άρση της απαγόρευσης επιλέγουμε STOP.
Επίσης κάτι παρά πολύ χρήσιμο είναι ότι μπορούμε με μια εντολή να κάνουμε shutdown όλους τους υπολογιστές των φοιτητών από τον server επιλέγοντας την καρτέλα Manage και στη συνέχεια την επιλογή Shut Down, εννοείται ότι πρώτα έχουμε επιλέξει όλους τους φοιτητές.
Αν κατά τη διαδικασία της διδασκαλίας χάσουμε την επικοινωνία με τους φοιτητές για κάποιο λόγο (πτώση δικτύου, ρεύματος κλπ.) μπορούμε να την ανακτήσουμε ανοίγοντας την καρτέλα Tools και επιλέγοντας Reannaounce Class.
Προσοχή!!! κατά την εγκατάσταση της έκδοσης teacher σημαντικό είναι να επιλέξουμε την πλήρη εγκατάσταση της εφαρμογής αλλά και το TCP/IP πρωτόκολλο για επικοινωνία όταν ερωτηθούμε σχετικά. Επίσης για το εργαστήριο E1 που μέχρι στιγμής είναι εγκαταστημένη η εφαρμογή, σαν όνομα τάξης (Class Name) δίνουμε Ε1 (με λατινικούς χαρακτήρες) όταν ερωτηθούμε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης. Αν χρησιμοποιούμε τον φορητό μας ως SERVER πρέπει να συνδέσουμε το καλώδιο δικτύου στην κάρτα δικτύου του φορητού μας.
Αυτές είναι οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής αλλά ψάχνοντας κάποιος περισσότερο είμαστε σίγουροι ότι θα εντοπίσει επιπλέον χρήσιμες λειτουργικότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά την διαδικασία της διδασκαλίας προς όφελος του ίδιου αλλά και των φοιτητών.